مناسبت ها – روز جهانی سرطان
✍سرطان چه نوع بیماری است؟
سرطان بیماری است که از تکثیر غیر طبیعی سلول های بدن شروع می شود. بدن انسان از میلیون ها سلول ساخته شده است که بافت ها و اندام های مختلف را می سازند.
تمام سرطان ها بیماری ژنتیکی سلول های سوماتیکی می باشند زیرا ناشی از تقسیم سلولی غیر طبیعی یا فقدان مرگ سلولی برنامه ریزی شده طبیعی می باشند. در بسیاری از سرطان ها، افتراق بین سبب شناسی عوامل محیطی و ژنتیکی همیشه واضح نمی باشد. در اکثر سرطان های انسانی روش توارث قطعی یا یک عامل محیطی معین وجود ندارد.
در کل دنیا چهارم فوریه برابر با پانزدهم بهمن ماه به منظور افزایش سطح آگاهی افراد در مورد بیماری سرطان، پیشگیری و مقابله با این بیماری خطرناک روز جهانی سرطان نامگذاری شده است.
این روز بخشی از برنامه جهانی مبارزه با سرطان است که اولین بار در پاریس در روز چهارم فوریه سال ۲۰۰۰ در نیوملنیوم (New Millennium) برگزار شد. و سالیانه در ایالت مختلف آمریکا بویژه در سان فرانسیسکو و یا در سان دیه گو برگزار می شود.این مراسم به منظور ایجاد هماهنگی بین پژوهشگران، متخصصان سلامت، بیماران، دولتمردان، صنعتگران و بهورزان برای مبارزه با سرطان بود. این مراسم با همکاری سازمانها و موسسات مختلف نظیر سازمان بهداشت جهانی، آژانس انرژی اتمی و سایر موسسات بین المللی برگزار می گردد. UICC اولین روز جهانی سرطان را در سال ۲۰۰۶ سازماندهی نمود.
نماد سرطان
علامت یا نشانه های مختلفی برای سرطان های مختلف در دنیا رواج پیدا کرده است. به عنوان مثال روبان صورتی برای سرطان سینه و روبان نارنجی برای سرطان کودکان و نرگس زرد که نماد سازمان ضد سرطان آمریکاست که به نوعی گسترش دهنده امید مردم برای ریشه کن شدن سرطان در آینده است.
عواملی که باعث ایجاد سرطان می شوند
طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، بیماری چاقی به خصوص در کشورهای توسعه یافته یکی از عوامل اصلی ابتلا به سرطان محسوب می شود. همینطور سازمان ملل از افزایش سرطانهای ناشی از چاقی در کشورهای توسعه یافته خبر داد. تنها در سال ۲۰۱۲ بیماری چاقی در کشورهای توسعه یافته باعث ابتلای ۴۸۱ هزار نفر از مردم این کشورها به بیماری سرطان به خصوص در میان زنان شده است.
– مصرف دخانیات یکی دیگر از علل ابتلا به سرطان است. ۹۰٪ ابتلا به سرطان ریه به دلیل کشیدن سیگار رخ میدهد. مصرف دخانیات در ایجاد سرطان در مجاری تنفسی نقش اساسی دارد. مهمترین عامل محیطی منفرد در وقوع مرگ زودرس در آمریکا سیگار کشیدن است.
– مصرف الکل در ابتلا به سرطانهای دهان (به غیر از لب)، حنجره، مری و به دلیل ایجاد سیروز الکلی احتمال بروز سرطان کبد را بالا میبرد. مصرف قند در طول دوره درمان سرطان ممنوع است به این دلیل که سلولهای سرطانی با مصرف قند میتوانند بهتر بافتهای دیگر بدن را آلوده کنند. یا به عبارت دیگر سلول سرطانی با مصرف قند قوی تر شده و باسرعت بالاتری تکثیر میشوند. توضیح ساده آن این است که سلول سرطانی دارای ۹۴گیرنده قند است ولی سلول بدن دارای ۴ گیرنده است و هر مولکول قندی را که ببیند جذب میکند و بزرگتر میشود
پژهشگران آژانس استاندارد غذا در انگلیس اعلام کردند، در صورت قرارگرفتن مواد غذایی حاوی کربوهیدرات در معرض دمای بالا، سمی سرطان زا به نام آکریل آمید تولید میکنند به همین دلیل پژوهشگران اعتقاد دارند مصرف بیش از اندازه نان سوخاری (تُست شده) احتمال بروز سرطان را افزایش میدهد. طبق اعلام آژانس بینالمللی تحقیقات دربارهٔ سرطان (IARC)، گوشت خوک و فرآوردههای آن مانند گوشت دودی، ژامبون، سوسیس خوک و سایر گوشتهای فرآوری شده حامل این مواد، به اندازه استعمال سیگار، خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد.
– بعضی از پرتوها مانند پرتوهای فرابنفش خورشید سرطانهایی چون سرطان پوست را ایجاد می کنند.
پیشگیری
یکی از مهمترین مشکلات و مسائل مربوط به درمان سرطان تشخیص به موقع و زودهنگام این بیماری است. تعداد زیادی از مبتلایان به دلیل اینکه بیماری آنها دیر تشخیص داده می شود، قادر به درمان آن نبودهاند که از جمله دلایل آن سخت بودن روندهای تشخیصی این بیماری و همچنین گاهی اوقات به دلیل عدم آگاهی فرد مبتلا از علائم سرطان بیماری است. بنابراین اطلاع رسانی از طریق رسانه ها، پزشکان و… نقش مهمی در تشخیص سرطان دارد.
در روز جهانی سرطان فرصت امتحان راهکارهای کنترل سرطان وجود دارد. هدف همه محققان و پزشکان این است که اطمینان داشته باشند افراد کمتری مبتلا شوند و افراد بیشتری بطور موفقیت آمیز درمان شوند و همچنین افراد مبتلا کیفیت زندگی بهتری در طول درمان و بعد از آن داشته باشند.
نوشته شده توسط کارگروه تولید محتوا در تاریخ ۰۰/۰۲/۱۱ ساعت ۱۹:۰۵ | تعداد دیدگاهها: ۰ دیدگاه | دستهبندی: داروینو پلاس | برچسبها: بیماری_سرطان, روز_جهانی_سرطان, سرطان_چیست, نماد_سرطان